Een saaie of een ongezellige hoek in je huiskamer vraagt natuurlijk om een plant. Planten geven een natuurlijke uitstraling en creëert sfeervolle ambiance. Grote exotische planten of bijzondere kleine kamerplanten kunnen jouw interieur minstens 70% meer tot leven brengen. Kunstplanten kunnen het interieur ook helemaal compleet maken. Of je nou een strakke moderne- of een gezellige cottage achtige interieur hebt, een plant is een must in bijna alle soorten interieurs.

Grote planten zorgen voor exclusiviteit en een positieve drama effect binnen. Ze komen meestal uit tropische landen. De dadelpalm, de zogenaamde Phoenix, is een exotische palmboomachtige plant dat een warme uitstraling heeft. Het vult en houdt een ruimte tegelijk open. Het kan makkelijk naast en raam gezet worden of schuin naast een houten kastje voor een bijzondere contrast. Een ander voorbeeld van een grote plant is de Pleomele Anita. Een wat stoerdere drakenplant datgoed past bij een strakke moderne interieur. Ze kunnen flink groeien, het is daarom verstandig om ze apart voor een kale muur in een hoek te zetten. Combineer ze ook met wat grotere vaas dat een neutrale effenkleur heeft. Als je een kleinere woonkamer hebt is een Fiscus Lyrata helemaal perfect als ‘grote plant’ decoratie. De plant heeft per tak veel brede bladeren. De plant past goed bij ouderwetse zowel als moderne interieur.

Kleine planten kunnen ook erg leuk zijn voor het interieur in je woonkamer. Je kunt verschillende soorten kleine plantjes op verschillende plekken verspreid in de woonkamer zetten. Of ze op een aparte tafeltje zetten in verschillende vaasjes bij elkaar. Een leuk voorbeeld van een kleine plant is natuurlijk de bekende bonsaiboom. De bonsaiboom geeft een rustige sfeer in de kamer. Combineer ze met donker aardachtige ronde of rechthoekige vaasjes. Zet een bonsaiboom nooit op een drukke ‘van alles’ tafeltje, maar zet ze apart naast een fotolijstje of een kleine fonteintje met donkere steentjes voor een mystieke en romantische interieur. Zo zijn er ook allerlei andere soorten kleine plantjes. De Spathyphyllum is bijvoorbeeld geschikt voor een kleurrijke interieur. De bloemetjes van de Spathiphyllum zijn wit en past dus bij alle soorten kleuren interieur.

De Fiscus Lyrata, een wat kleinere versie van een ‘grote plant’ kunnen ook in slaapkamers worden gezet. Op een kleine tafeltje of gewoon in een hoek. Ze geven geen bijzondere geuren af zoals snel bloeiende planten doen en kunnen best tegen wat lagere kamertemperaturen. Zorg er wel voor dat ze dicht bij de raam staan. Zodat ze genoeg zonlicht kunnen krijgen. Ideale planten voor in de slaapkamer zijn meestal bladplanten, cactussen, palmen en aloë vera’s.

Er zijn ook bepaalde soorten planten voor in de badkamer. Deze soorten zijn meestal exotisch, zijn dol op vocht en kunnen tegen warme temperaturen. De Aloë Vera, bijvoorbeeld, creëert een tropische jungle sfeer in jouw badkamer. Je kan een paar van ze op de vensterbank naast elkaar zetten in een rijtje. Als je wat kleinere badkamer hebt kan je natuurlijk ook ééntje nemen en het in een hoek op een stoeltje zetten.

Een nieuwe trend in de planten wereld is je eigen keukenkruiden te kweken. Je kan verschillende soorten kruiden perfect in de keuken laten groeien. Zet ze in kleine vaasjes met verschillende vrolijke kleurtjes of juist met effenkleuren dat bij elkaar past. Kruidenplanten hebben veel zonlicht nodig, en kunnen slecht tegen vochtigheid en extreme hitte. Zet ze daarom nooit naast de fornuis en zorg ervoor dat je genoeg werkruimte heb in de keuken. Je wilt ze natuurlijk niet per ongelijk omver stoten.

Comments are closed.