Mollen in de tuin. Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad. In principe is de mol een nuttig zoogdier, die leeft van wormen en insectenlarven. Ze leven ondergronds en hebben een belangrijke functie in ons ecologisch systeem. Toch is het niet fijn om molshopen in de tuin te hebben. Ze kunnen uw hele gazon overhoop gooien en, mocht het op een sportveld zijn, zelfs voor blessures zorgen. Gelukkig kunt u mollen bestrijden. Er zijn diverse methodes voor. De ene methode meer diervriendelijk dan de ander.

Mollen bestrijding

Wilt u er echt zeker van zijn dat de mol niet meer in uw tuin terugkomt, dan kunt u gebruik maken van een mollenklem. Een mollenklem plaatst u eenvoudig in de mollengang. Daarna moet u het gat wel weer goed afdichten, anders zal de mol misschien het onraad opmerken. Mollen bestrijden op deze manier is niet diervriendelijk, maar de mol is, bij de juiste afstelling, wel op slag dood. De mol hoeft dus niet onnodig lang te lijden. Heeft u echter liever een meer diervriendelijkere manier van mollen bestrijding, dan kunt u kiezen voor de mollenval. De mollenval is een koker die u ook plaatst in de mollengang. Bij het naar binnen lopen van de mol zwaait een deur dicht, waardoor de mol er niet meer uit kan. De mol zit dan dus gevangen. Met een speciale kijkopening kunt u zien of de mol is gevangen. Eventueel kunt u een mollen voedingssupplement in de mollenval plaatsen, waardoor de mol graag naar de mollenval toekomt. Het is bij het vangen van de mol wel van belang dat u meerdere dagen per dag kijkt of de mol is gevangen. U wilt immers niet dat het dier onnodig stress heeft of gedurende lange tijd zonder eten zit, en alsnog overlijdt. Vervolgens kunt u de gevangen mol op een ander terrein uitzetten.

Mollen verjagen

Bij de voorgaande methoden van mollen bestrijden werd de mol, al dan niet levend, gevangen. U kunt er echter ook voor kiezen de mol te verjagen. Hiervoor bestaat een zeer handig apparaat, genaamd de ultrasone mollenverjager. Dit apparaat verzorgt ultrasone trillingen, die de mol niet prettig vindt. Het verstoort hun communicatie, waardoor ze bedreigingen niet aan horen komen. Ze zullen dan snel uw tuin verlaten. Deze diervriendelijke manier van mollen bestrijding is zeer simpel in gebruik: u kunt het apparaat in de grond plaatsen, en het heeft een bereik van 1000 vierkante meter. Ook kunt u anti-mollengaas plaatsen in uw tuin. Dat is gaas met fijne mazen, waar de mol er niet doorheen kan. U kunt het op twee manieren plaatsen, namelijk als een soort ‘schutting’ in de grond rondom de tuin, of als een soort ‘worteldoek’ een aantal centimeter onder de grond. In het geval van de schutting kan de mol de tuin niet in, en in het geval van het worteldoek kan de mol niet omhoog komen in uw tuin. Het is wel een enorm werk om het gaas te plaatsen in de tuin, maar als het goed is heeft u daarna nooit meer last van mollen in de tuin.

In Nederland is het verboden om carbid te gebruiken in de tuin als bestrijding tegen mollen, maar het kan wel zorgen voor het verjagen van mollen in de tuin. Het mag wel worden gebruikt als gewasbeschermingsmiddel. Zoals u ziet zijn er dus veel manieren van mollen bestrijding, waardoor u van een mooi gazon kunt genieten.

mollen in de tuin

Comments are closed.