Af en toe kunt u het gevoel hebben dat het gras bij de buren groener is dan bij u. Dit komt dan hoogstwaarschijnlijk omdat uw gazon veel te kampen heeft met onkruid en/of mos. Er is hier een simpele oplossing voor, namelijk het gazon te laten verticuteren. Hierdoor komt u van het overtollige gras af zonder dat uw gazon schade oploopt. Verticuteren klinkt heel ingewikkeld, maar is eigenlijk een manier om het gras meer ademruimte te geven.

Vaak vormt zich al in de vroege winter een laagje mos over het gras. Dit verstikkende laagje bestaat uit dood gras, mos en/of onkruid. Dit laagje neemt ruimte in op het gras en zorgt ervoor dat het ‘levende’ gras geen ademruimte heeft. Door uw gazon bijtijds te laten verticuteren zorgt u ervoor dat uw gras weer kan ademen.

Hoe moet je een gazon verticuteren?

De beste tijd om een gazon te verticuteren is het voorjaar. U kunt dan ook meteen uw gazonnetje bemesten, de kale plekken inzaaien en zelfs graszoden leggen.

Het gereedschap die u gebruikt bij het verticuteren moet altijd scherp zijn en ook een goede punt hebben. Wanneer u een stuk gereedschap gebruikt dat bot is kunt u het gras laten scheuren, wat dode cellen veroorzaakt. U kunt het best beginnen met het maaien van het gras, tot ongeveer drie centimeter.

Een grasmaaier wil vaak te snel over het gazon heengaan. Let er dus op dat u niet te snel over uw gazon heenloopt en loop desnoods twee of drie keer. Het is beter om langzaam te gaan dan veel te snel. Zorg ervoor dat de stukken die u al geverticuteerd heeft u niet nog een keer maait, dat is zonde van al het harde werk.

De machines voor het verticuteren

Wanneer u het fijn vindt om zelf de handen uit de mouwen te steken is een verticuteermachine een hele goede optie. De machines zijn vaak goed en simpel met de hand te gebruiken en zijn goed geschikt voor in de tuin. Wanneer u een heel groot gazon heeft is het beter om een verticuteermachine te gebruiken die een elektrische motor heeft of op benzine draait. Anders is het namelijk erg veel werk om alles met de hand te doen. Het is afwachten tot alles geverticuteerd is en u lekker kunt genieten van uw gazonnetje!

 

gras2

Comments are closed.